Bijzondere nalatenschap voor Cancer Center Amsterdam

Bijzondere nalatenschap voor Cancer Center Amsterdam

researcher1800x1080

In augustus 2020 overleed Jogriet Endel aan de gevolgen van kanker. Na eerder geopereerd en genezen te zijn verklaard vanwege slokdarmkanker, ging ze als vrijwilliger aan de slag bij het oncologisch centrum op poli W. In december 2019 werd Jogriet opnieuw ziek en helaas was er dit keer geen genezing mogelijk. Jogriet vond het werk van Cancer Center Amsterdam enorm belangrijk en daarom besloot ze om maandelijks te doneren. Daarnaast gaf ze aan dat ze de stichting Cancer Center Amsterdam als erfgenaam op zou nemen in haar testament.

Groot was de verrassing toen via haar halfzus Arine het bedrag bekend werd gemaakt: € 900.000 voor onderzoek naar slokdarmkanker. Prof. dr. Geert Kazemier, directeur stichting Cancer Center Amsterdam: “We zijn overweldigd door dit mooie gebaar. We gaan mooie dingen met haar nalatenschap doen.” Prof. dr. Donald van der Peet, oncologisch chirurg en behandelaar van Jogriet: “Het is fantastisch en we zijn enorm dankbaar. Ik ben er stil van.”

Prof. Van der Peet: “Dankzij de nalatenschap van Jogriet kunnen we drie promovendi aanstellen om een onderzoek uit te voeren. Een fantastisch gebaar van een bijzondere en zeer bescheiden vrouw.” Met respect voor de wens van Jogriet, en in overleg met de familie, worden drie onderzoeken op het gebied van slokdarmkanker verder uitgewerkt: een op het gebied van kwaliteit van leven en twee op het gebied van behandeling (chirurgisch en medicamenteus).