Een urinetest voor kanker

Een urinetest voor kanker

Een groot probleem in de oncologie is dat kanker vaak te laat wordt vastgesteld.
De kanker openbaart zich dan pas in een gevorderd stadium, waarbij de patiënt vaak niet meer volledig te genezen is.  Het zou geweldig zijn als kanker vroegtijdig op te sporen zou zijn door middel van een urinetest.

Kanker is een stoornis in de celdeling van ons lichaam. Wanneer deze ongeremd wordt en zijn eigen gang gaat, dan kan er een tumor ontstaan. Wanneer er ons genetische materiaal, ons DNA, foutjes ontstaan kan een lichaamscel zich ontwikkelen tot een kankercel. Deze DNA fouten zijn specifiek  aanwijzing voor de kanker in het lichaam. Het blijkt dat dit DNA loskomt van de tumor en in de bloedbaan kan rondzwerven. Ook is het mogelijk dat hetzelfde DNA via de nieren in de urine terecht kan komen. Dit DNA kunnen wij uit de urine halen. Als we dan die DNA afwijkingen proberen te meten,  kan dat een teken zijn dat een tumor aanwezig is in het lichaam.

Het gebruik van urine om kanker op te sporen heeft veel voordelen boven bloed. Het is patiëntvriendelijk, kan thuis afgenomen worden en is onbeperkt beschikbaar.