Paulien van Deutekom Foundation doneert €130.000 aan de PAULIEN studie

Paulien van Deutekom Foundation doneert €130.000 aan de PAULIEN studie

Afgelopen maandag 27 november hebben onderzoekers van het Amsterdam UMC een cheque van 130.000 euro ten behoeve van de PAULIEN studie mogen ontvangen. Deze studie onderzoekt bij patiënten met uitgezaaide longkanker twee verschillende behandelingen en is naast het Amsterdam UMC ook in 7 andere ziekenhuizen in regio Noord-Holland actief.

De PAULIEN studie is vernoemd naar Paulien van Deutekom, een Nederlandse topschaatsster en allround wereldkampioen die in januari 2019 overleed aan de gevolgen van longkanker. Het waren haar schaatsvriendinnen die toen besloten om de stichting Paulien van Deutekom Foundation op te richten en met verschillende acties, waaronder de verkoop van o.a. colsjaals, geld in te zamelen voor de PAULIEN studie.

Het onderzoek heeft als doel om erachter te komen wat de beste behandeling is voor patiënten met uitgezaaide longkanker. De aanwezigheid van het eiwit PD-L1 speelt in de praktijk een grote rol om een keuze te maken tussen de verschillende opties. Met de expressie van dit eiwit kan een tumorcel zich onzichtbaar maken voor het eigen afweersysteem. Indien 50% of meer van de tumorcellen dit eiwit op de celwand heeft, wordt er gekozen voor behandeling met immunotherapie. Echter zijn de meningen verdeeld of dit niet gecombineerd zou moeten worden met chemotherapie om de kankercellen nog beter aan te kunnen vallen. Met de PAULIEN studie hopen de onderzoekers meer te kunnen zeggen over de effecten van het wel of niet toevoegen van chemotherapie in deze setting.

Tijdens de bijeenkomst kwam het multicenter onderzoeksteam van de PAULIEN studie – bestaande uit hoofdonderzoekers, artsen, promovendi en research coördinatoren – samen met de Paulien van Deutekom Foundation om de meest recente uitkomsten en toekomstplannen te bespreken. Tot op heden zijn er 50 patiënten geïncludeerd waarmee voorzichtig de eerste resultaten geëvalueerd konden worden. Afgelopen oktober werd op het European Society of Medical Oncology (ESMO) congres in Madrid een interim-analyse van de huidige data gepresenteerd.1

Naast het klinische effect van de twee behandelingen dat de PAULIEN studie onderzoekt, wordt er ook op microscopisch niveau in afgenomen tumorbiopten van de studiepatiënten verder gekeken. De donatie van de Paulien van Deutekom Foundation maakt deze uitbreiding van de studie mogelijk, zodat ook duidelijk wordt wat op celniveau gebeurt en wat de impact hiervan op de onderzoeksresultaten mogelijk is geweest.

  1. Houda, I., Ulas, E. B., Hashemi, S., Becker, A., Daniëls, H., Tarasevych, S., Looysen, E., Kunst, P. W., Moons-Pasic, A., Thonissen, N. M., Van Haarst, J., Van Tilburg, P., Maat, B., Barlo, N. P., Disselhorst, M., Van Diepen, V., Tiemessen, M., Van Laren, M., Veltman, J. D., & Bahce, I. (2023). 1445P A randomized phase III trial on Pembrolizumab Alone versUs pembrolizumab-chemotherapy in first LInE NSCLC (PAULIEN), results of the interim analysis. Annals of Oncology, 34, S821–S822. https://doi.org/10.1016/j.annonc.2023.09.2476

 

Fotografie door Marlou Pulles (PUUR Pulles Fotografie)