Spinozapremie voor onderzoek immuunsysteem

Spinozapremie voor onderzoek immuunsysteem

Onlangs is door NWO aangekondigd dat Prof. dr. Yvette van Kooyk in oktober de hoogst mogelijke wetenschappelijke onderscheiding, de Spinozapremie, zal ontvangen.

Medisch bioloog Yvette van Kooyk ontrafelde de manier waarop het immuunsysteem ontregeld raakt bij het ontstaan van kanker, auto-immuunziekten en infectieziekten zoals hiv/aids. De nano-medicijnen die ze ontwikkelt, moeten het immuunsysteem ondersteunen bij de strijd tegen kanker en andere ziekten. Van Kooyk is afdelingshoofd Moleculaire Celbiologie en Immunologie bij Amsterdam UMC, locatie VUmc en geldt als wereldwijd expert op dit onderzoeksterrein.

De Spinozapremie is de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap. Bij de toekenning van deze premie staat de kwaliteit van de onderzoeker voorop, waarbij de nadruk ligt op het wetenschappelijke werk en fundamentele vraagstukken. Yvette van Kooyk krijgt 2,5 miljoen euro voor haar wetenschappelijke onderzoek en haar activiteiten met betrekking tot kennisbenutting. Lees hier het interview met Yvette van Kooyk.